Tuesday, September 29, 2009

Date and Banana cake - Trish Deseine



Ingredients: 9 oz (250g) pitted dates - ½ cup water - zest and juice of 1 lemon - 2 ripe bananas - 3/4 cup butter melted - 3/4 cups sugar - 3 eggs - 2 cups flour - 1½ teaspoon baking powder

Preheat the oven to 320ºF (160ºC).
Keep 5 or 6 dates aside. Put the rest in a saucepan and pour boiling water on top. Add the zest and the juice of the lemon. Bring to a boil and simmer for 5 minutes or until the dates are softened. Puree the dates in a blender.
Mash the bananas with a fork.
Beat the sugar and the butter until mixture is white and fluffy.
Add the mashed bananas and the eggs and continue beating.
Pour the flour and the baking powder and mix well.
Put half of batter into a baking tray, spread the mashed dates and cover with the remaining batter.
Cut the dates into strips and sprinkle on top of cake.
Bake and cook for about 1:15 or until golden brown and firm.
Remove from oven and let cool for 15 minutes before turning out.




Gâteau dattes bananes de Trish Deseine
Ingrédients: 250 g de dattes dénoyautées - 100 ml d'eau - le zeste et le jus d'un citron - 2 bananes tres mûres - 180 g de beurre demi-sel, mou - 180 g de sucre - 3 œufs - 225 g de farine - 1 ½ cac de levure chimique

Préchauffez le four à 160ºC.
Gardez 5 ou 6 dattes de côté. Mettez les autres dans une casserole avec l'eau, le jus et le zeste de citron. Porter à ébullition et laissez mijoter pendant 5 minutes environ ou jusqu'a ce que les dattes soient ramollies. Réduisez les dattes en purée dans un mixeur.
Écrasez les bananes avec une fourchette.
Mettez le sucre et le beurre dans le bol du robot et battez jusqu'a le mélange soit blanc et mousseux.
Ajoutez la purée de bananes et les œufs et continuez de battre.
Versez ensuite la farine et la levure et mélangez bien.
Mettez la moitié de la pâte dans un moule, étalez la purée de dattes et couvrez avec le reste de la pâte a gâteau.
Coupez les dattes réservées en lamelles, et parsemez sur le dessus du gâteau.
Enfournez et cuisez pendant 1h15 environ, ou jsuqu'a ce que le dessus du gâteau soit bien doré et ferme.
Sortez du four et laissez refroidir pendant 15 mn avant de le démouler.

1 comment:

  1. Looks delicious. I never say no to banana bread.

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