Tuesday, January 5, 2010

Blueberry crumb bars

I'm a lover of blueberries, and I am a lover of anything with crumb topping. These blueberry bars are awesome, thanks to smittenkitchen. As soon as I saw this recipe, I noted down the ingredients, I had everything on hand, so I did not miss the chance of making these.

Ingredients: 1 cup white sugar - 1 tsp baking powder - 3 cups all-purpose flour - 1 cup cold unsalted butter (8 oz - 225 g) - 1 egg - 1/4 tsp salt - zest and juice of one lemon - 4 cups fresh blueberries (you can use frozen too, but don't thaw) - 1/2 cup white sugar - 4 tsp cornstarch

Preheat the oven to 375ºF (190ºC). Grease a 9×13 inch pan.
In a medium bowl, stir together 1 cup sugar, 3 cups flour, and baking powder. Mix in salt and lemon zest. Use a fork or pastry cutter to blend in the butter and egg. Dough will be crumbly.

Pat half of dough into the prepared pan. In another bowl, stir together the sugar, cornstarch and lemon juice. Gently mix in the blueberries. Sprinkle the blueberry mixture evenly over the crust. Crumble remaining dough over the berry layer.

Bake in preheated oven for 45 mn to 1 hr, or until top is slightly brown. Cool completely before cutting into squares.



Crumb bars aux myrtilles
Ingrédients:
225 g de sucre - 1 càc de levure chimique - 335 g de farine - 225 g de beurre froid doux - 1 œuf - 1/4 càc de sel - zeste et jus d'un citron - 4 tasses de myrtilles (fraîches ou surgelées) - 115 g de sucre - 4 càc de maizena

Préchauffez le four à 190ºC. Beurrez un moule de 22 x 32 cm.
Dans un saladier, mélangez les 225 g de sucre, la farine et la levure chimique. Ajoutez le sel et le zeste de citron. A l'aide d'une fourchette, mélangez le beurre et l'œuf. La pâte doit être friable.

Étalez la moitié de la pâte dans le moule. Dans un autre saladier, mélanger les 115 g de sucre, la maizena et le jus de citron. Incorporez délicatement les myrtilles. Versez ce mélange sur la pâte. Émiettez la pâte restante sur le mélange myrtilles.

Faites cuire au four 45 mn à 1h ou jusqu'à ce que ca soit légèrement doré. Laissez refroidir complètement avant de découper en carrés.

3 comments:

  1. Those blueberry bars look delicious. Miam miam :)

    ReplyDelete
  2. A fabulous treat!

    ReplyDelete